Επιμέλεια

Λογοτεχνική ή φιλολογική επιμέλεια

pencil, notebook, writing-17808.jpg

Λογοτεχνική Επιμέλεια

Στη λογοτεχνική επιμέλεια, ο επιμελητής εμβαθύνει στην ιστορία του βιβλίου, διορθώνοντας αστοχίες της πλοκής, συζητήσεις και σκέψεις των χαρακτήρων. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συμβαίνουν σ’ ένα βιβλίο, οποιαδήποτε κατηγορίας, είναι τα κενά.
Οι περισσότεροι ίσως τα γνωρίζετε με τη λέξη «τρύπες». Είναι καταστάσεις στην ιστορία του βιβλίου που δεν έχουν εξηγηθεί σωστά ή έχουν παραμεληθεί, από τον συγγραφέα. Πέρα από την πλοκή μπορεί  να έχουν γίνει λάθη ακόμα και στους ήρωες του βιβλίου, να παρουσιάζονται αλλιώς στο πρώτο κεφάλαιο και αλλιώς στο πέμπτο.
Ένας επιμελητής πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός και συγκεντρωμένος. Πρέπει να θυμάται όλες τις λεπτομέρειες του βιβλίου, ώστε να βρίσκει όλες τις αστοχίες και τα κενά που υπάρχουν.

Φιλολογική Επιμέλεια

Στη φιλολογική επιμέλεια, ο επιμελητής διορθώνει οτιδήποτε έχει σχέση με ορθογραφικά λάθη, συντακτικά λάθη (αν και πολλές φορές τα διαχωρίζουν σε συντακτική επιμέλεια χωριστά από τη φιλολογική), στίξης και γραμματικά.
Ένας επιμελητής πρέπει να προσέχει όλα τα παραπάνω, ώστε να παραδώσει στους αναγνώστες ένα ευανάγνωστο κείμενο, χωρίς λάθη και σωστή σύνταξη. Πέρα από τα ορθογραφικά πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα σημεία στίξης, στα οποία οι επιμελητές δίνουν μεγάλη βαρύτητα. Πολλοί συγγραφείς τα θεωρούν δευτερεύοντα, όμως δεν είναι. Έχουν την ίδια βαρύτητα με τα ορθογραφικά και τα γραμματικά λάθη.
notebook, notes, pen-1840276.jpg
fountain pen, notebook, paper-1854169.jpg

Ποια από τις δύο επιμέλειες είναι σημαντικότερη;

Και οι δύο επιμέλειες είναι εξίσου σημαντικές.

Μπορείς να έχεις ένα υπέροχο βιβλίο χωρίς ορθογραφικά λάθη, με πλούσιες λέξεις, σωστή σύνταξη, όμως η ιστορία να είναι γεμάτη κενά, αστοχίες και χάρτινους χαρακτήρες, που κάνει τον αναγνώστη να βαριέται.

Στην αντίθετη περίπτωση, μπορείς να έχεις ένα βιβλίο με υπέροχη ιστορία, χωρίς κενά, ζωντανούς χαρακτήρες, φανταστική κοσμοπλασία, αλλά να είναι γεμάτη ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη σε κάθε σελίδα, με αποτέλεσμα να ζορίζει τον αναγνώστη.

Και στις δύο περιπτώσεις, μετά από ένα σημείο, ο αναγνώστης θα κουραστεί και θα παρατήσει το βιβλίο, με αποτέλεσμα να μείνει απογοητευμένος και δυσαρεστημένος.

Scroll to Top